Celokváskový chlaba se špaldovou moukou
Suroviny: 300 g kvásku (poměr 1:1), 150 ml vody, 150 g celozrnné špaldové mouky, 100 g špaldové hladké mouky, 150 g pšeničné chlebové moiuky, 2 lžíce oleje, 2 lžíčky soli, 1 1/2 lžičky mletého kmínu, 1 lžička sladěnky, 3 lžíce sezamových semínek.
Postup: suroviny dáme do pekárny a zapneme program Těsto. Necháme zpracovat a pekárnu po hnětení vypneme. Těsto necháme asi tak 1 - 1 1/2 hodiny kynout ve vypnuté pekárně. Potom ho vyklopíme, zpracujeme, oválíme v mouce a vložíme do ošatky kynout. Těsto docela rychle nabývá na objemu. Protože už jsem neměla večer čas na pečení, nechala jsem ošatku s těstem přes noc v lednici, kde také trochu nakynulo. Ráno jsem jí vyndala a nechala stát v kuchyni něco kolem 2 hodin a těsto ještě nabylo. Jestliže do těsta před pečením uděláme opatrně prstem důlek a těsto se už po 10 minutách nevrací, můžeme péct. Tak máme jistotu, že je těsto dostatečně nakynuté a v troubě tolik nepopraská. Rozpálíme troubu na 220°C vložíme kastrůlek s vařící vodou, chleba překlopíme na plech s podložkou a pečeme 15 minut, pak stáhneme na 180 °C a dopečeme ještě dalších 40 - 45 minut.
Kvásek: z vyzrálého kvásku, který udržuji v lednici už několikátý měsíc jsem odebrala do nové nádoby 50 g. Nechala jsem ho stát v teple (kuchyni) a po hodině přidala 50 g vody a 50 g žitné chlebové mouky. Jak kvásek vyběhnul a zase klesnul, tak jsem ho znovu asi po hodině dokrmila stejným množstvím vody a mouky. Druhý den jsem ho ještě jednou dokrmila stejným množstvím a po jeho opětném klesání jsem odebrala 300 g čerstvého kvásku na pečení a zbytek 50 g jsem uložila do lednice pro další použití.
Náhledy fotografií ze složky chleby z trouby
Komentáře
Přehled komentářů
Květka, ja pekávam kváskový chlieb v pekárničke na chleba. Nádherne vonia... :-) ...inak ako pšeničný s droždím, no aj ten mám rada. :-)
V trúbe som ešte neskúšala piecť takýto chlebík.
Tento Tvoj je nádherný!!! Neviem však, kde u nás na Slovensku by som zohnala sladěnku. Dá sa niečím nahradiť? Mám však obavy, či bude potom cesto ok a aj výsledná konzistencia upečeného chleba po rozkrájaní... Čo ty na to ako odborníčka? ;-)
Krásny chlebík!
(Majka, 1. 3. 2011 23:55)