Celokváskový datlový chleba
Suroviny: 250 g kvásku (50% vody + 50% žitné mouky), 200 ml vody,1 lžička sušené sladěnky, 250 g hladké pšeničné polosvětlé mouky, 100 g tmavé chlebové mouky, 50 g celozrnné žitné mouky, 2 lžičky soli, 1 1/2 lžičky mletého kmínu, 2 lžíce oleje, 15 - 20 kousků pokrájených datlí.
Postup: všechny suroviny mimo oleje a datlí dáme do pekárny na program těsto. Olej přidáme 10 minut před koncem hnětení. Po ukončení programu necháme v pekárně ještě 1/2 hodiny kynout. Těsto pomocí stěrky vyndáme z pekárny na pracovní plochu. Pomocí stěrky zapracujeme datle, tak, že těsto několikrát přes sebe překládáme, rozdělíme na dvě části, a utvoříme chlebové večky (můžeme si trochu pomoučit pracovní plochu), které vložíme do dvou menších, olejem vymazaných forem a necháme přikryté vykynout 2 hodiny. Doba kynutí záleží na síle kvásku. Pečeme v rozpálené troubě na 220°C 10 minut, potom stáhneme na 200 °C a pečeme 20 minut. Chleby vyklopíme z formy na plech, potřeme vodou a 10 minut dopečeme při 180°C.
Kvásek jsem použila starý osm dní a přesto těsto krásně kynulo.
Tento recept mám uložený i na "Domácí pekárny"
Náhledy fotografií ze složky chleby z trouby