Dýňový chléb
Suroviny: 170 ml vody, 4 lžíce kvásku, 3 lžíce oleje, 150 g tmavé pšeničné chlebové mouky, 1 lžičku soli, 150 g žitné chlebové mouky, 15 g droždí, 1/2 lžičky cukru, 1/2 lžičky chlebového koření, 100 g dýňových semínek.
Mašlování: žloutek smíchaný s mlékem a pár semínek na posyp.
Trochu omastku na potření pečící formy.
Postup: suroviny dáme v pořádí do pekárny, zapneme program těsto a po signálu přidáme semínka. Vykynuté vyndáme, propracujeme a vložíme, třeba do vymazané formy na biskupský chlebíček. Necháme vykynout, pomašlujeme a posypeme dýňovými semínky. Pečeme 10 minut ve vyhřáté troubě na 200 °C , pak stáhneme na 180 °C a dopečeme. Chléb je hotový za cca 35-40 minut.
Je to malý chléb, zadělávaný v dvojité formě. Těsto je volnější, ale při hnětení nesmí lepit na nádobu. Hotový chléb je vláčný a nadýchaný.
Náhledy fotografií ze složky domácí pekárna