Kváskový žitný chleba s dýní
Suroviny na kvásek: 100 g mateřského kvásku, 100 g žitné chlebové mouky, 100 g vody – necháme rozkvasit.
Suroviny na těsto: 280 g kvásku, 250 ml vody, 250 g žitné chlebové mouky, 150 g žitné celozrnné mouky, 1 lžička sladěnky (může být cukr nebo med), 1 ½ lžičky soli, 1 lžička drceného kmínu, 100 g dýňových semínek.
Postup: v míse ze všech suroviny zpracujeme těsto, kromě semínek, ty vmícháme, až se nám těsto dobře spojí. Těsto není hutné, je lepivější. Přikryjeme naolejovanou fólií a necháme cca 2 hodiny odpočinout. Těsto by mělo zdvojnásobit objem. Pracovní desku pomoučíme, těsto pomocí stěrky vyklopíme z mísy a vypracujeme chlebový váleček, který vložíme do vymazané chlebové nebo biskupské formy. Těsto opět přikryjeme fólií a necháme kynout. Po třech až čtyřech hodinách můžeme péct. Všechno ale záleží na teplotě okolí, jak rychle nám chleba vykyne. Pekla jsem v předehřáté troubě na 200°C 10 minut, potom jsem stáhla na 180 a pekla dalších 25 minut. Po té době jsem už chleba pomalu vyklopila na plech a nechala dopéct dalších 15 minut bez formy.
Náhledy fotografií ze složky chleby z trouby