Pšeničný chleba s žitným kváskem
Suroviny: 200 g žitného kvásku, 200 ml vody, 1 lžíce oleje, 150 g hladké pšeničné mouky, 150 g pšeničné celozrnné mouky, 100 g pšeničné chlebové mouky, 1 lžička medu, 2 lžičky soli, 2 lžičky mletého kmínu.
Postup: všechny suroviny dáme do pekárny a zapneme program těsto. Po ukončení programu těsto vyndáme, zpracujeme, vložíme do vysypané ošatky, přikryjeme naolejovanou fólií a necháme kynout. Doba kynutí je závislá na teplotě v okolí. To může trvat 2-4 hodiny. Těsto musí alespoň zdvojnásobit objem. Troubu rozpálíme na 230°C, do trouby vložíme kastrůlek s vodou, těsto opatrně vyklopíme na plech a vlořžíme do spodní části horké trouby. Při 220 °C pečeme cca 15 minut, stáhneme na 180°C a pečeme dalších 35-40 minut.
Na jedné straně prasknul, chtěl ještě trochu kynout, než šel do trouby.
Náhledy fotografií ze složky chleby z trouby