Frgále se špaldovou moukou
Suroviny: 270 ml mléka, 3 lžíce oleje, 1 žloutek, 400 g hladké mouky, 100 g špaldové mouky, špetka soli, 50 g cukru, 15 g droždí, nastrouhaná kůra z poloviny citronu.
Tvarohová náplň: 2 tvarohy, 2 vejce, 3 lžíce cukru, 50 g rozinek, 1 lžíce maizeny, nastrouhanou kůru z druhé poloviny citronu.
Jablečná náplň: 3/4 kg nastrouhaných jablek nahrubo, 50 g rozinek, 1 skořicový cukr, cukr podle kyselosti jablek, trochu domácí strouhanky na zahuštění.
Žmolenku na posyp a rozšlehané vejce na potření okrajů koláčů.
Postup: suroviny necháme zpracovat a vykynout v pekárně na program těsto. Na tvarohovou náplň smícháme všechny suroviny dohromady. Jablka nastrouháme, přidáme skořicový cukr, podele potřeby přisladíme. Vmícháme rozinky a krátce povaříme. Je-li třeba zahustíme trochu strouhankou. Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři díly a každý rozválíme natenko na plechu s pečícím papírem nebo fólií. Okraje potřeme žloutkem, náplně rozdělíme a natřeme na koláče. Posypeme žmolenkou a necháme ještě 30-40 minut kynout . Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C kolem 20 minut
Náhledy fotografií ze složky koláče, záviny