Hruškový koláč
Suroviny: 300 g hladké pšeničné mouky a 200 g hrubé pšeničné mouky, 100 g másla, 100 g cukru, 1/3 kostky droždí, 2 žloutky (trošku si necháme na pomašlování okrajů koláčů), 220 ml mléka, sůl.
Náplň: 1 kg oloupaných a nahrubo nastrouhaných hrušek, 80 - 100 g cukru (záleži na sladkosti ovoce), 1/2 lžičky skořice, 3 lžíce rumu, 1 roztlučený hřebíček, citronová šťáva, 2 - 3 lžíce strouhanky na zahuštění.
Postup: z hrušek vymačkáme přebytečnou šťávu, přidáme cukr a pováříme. Vmícháme skořici, rum, citronovou štávu a podle potřeby zahustíme. Ze surovin vypracujeme těsto a necháme dobře vykynout. Rozdělíme na dva díly a necháme 5 minut odpočinout. Plech vymažeme nebo vyložíme pečím papírem nabo fólií. Těsto rozválíme na plechu a vytvoříme vyšší okraj, který potřeme vajíčkem. Na koláč rozetřeme náplň, posypeme drobenkou a znovu necháme cca 30 - 40 minut kynout. Pečeme v troubě na 180°C cca 20 - 25 minut
Dávka těsta vystačí na dva větší plechy. Rozpis na náplň je jen na malý plech, takže na vejeden velký se musí suroviny zdvojnásobit.
Dávala jsem na polovinu plechu hruškovou a na druhou půlku tvarohovou náplň. Druhý plech byl s ovocem.
Náhledy fotografií ze složky koláče, záviny