Makový závin
Suroviny: 280 ml mléka, 80 g másla, 1 žloutek, špetka soli, 200 g polohrubé mouky, 350 g hladké mouky ,1/3 čerstvého droždí, 2 vanilkové cukry, 80 g cukru, nastrouhaná citronová kůra z jednoho citronu.
Náplň: 150 g mletého máku, 200 ml mléka, 40 g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce švestkových povidel, 10 ks sušených švestek, 2 lžíce strouhaných piškotů, nebo jemné domácí strouhanky na zahuštění. Na mašlování: rozšleháme mléko s jedním žloutkem.
Postup: suroviny dáme v pořadí do pekárny a zapneme program těsto. Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na dva díly. Každý díl vyválíme, pořeme MAKOVOU NÁPLNÍ a srolujeme. Pečeme na plechu, nebo ve vymazané formě. Já jsem pekla v srnčím hřbetu. Necháme cca 40 minut vykynout. Před pečením pomašlujeme žloutkem smíchaným s mlékem. .
Pečeme při 180 °C cca 35 - 40 minut
Náhledy fotografií ze složky sladké drobné kynuté pečivo