Máslový věnec
Suroviny: 200 ml mléka, 2 žloutky, 100 g rozpuštěného másla, špetka soli, 500 g hladké mouky, 80 - 100 g moučkového cukru, 20 g čerstvého droždí, nastrouhaná kůra z celého citronu.
Náplň: 50 g rozpuštěného másla, 3 vanilkové cukry, rozinky a drcené mandle.
Postup: Těsto necháme zpracovat a vykynout v pekárně. Vykynuté rozválíme, potřeme rozpuštěným máslem, posypeme vanilkovým cukrem, rozinkami a mandelemi. Pevně stočíme do rolády a ostrým nožem podélně rozřízneme. Do středu plechu postavíme vyšší a užší formu, kolem které obtočíme poloviny závinu řezem nahoru. Necháme vykynou, pomašlujeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme při 170°C.
Těsto je vláčné, nelepí a krásně se s ním pracuje.
Do středu věnce jsem použila několik silikonových formiček na muffiny naskládaných do sebe.
Náhledy fotografií ze složky koláče, záviny
Hmmmm
(Lenka, 2. 12. 2010 20:28)