Citronový mazanec
Suroviny na první těsto: 150 ml vlažné vody, 1 lžička sladěnky, 150 g hladké pšeničné mouky, 20 g čerstvého droždí.
Suroviny na druhé těsto: 100 ml mléka, 1 vejce, 400-420 g hladké mouky, 80 g cukru, 3 lžíce oleje3 lžičky citronové tresti, nastrouhaná kůra z jednoho citronu, 100 g kandované citronové kůry.
Postup: suroviny na první těsto dáme do pekárny, necháme krátce promíchat, pekárnu vypneme a necháme 40-60 minut v pekárně nakynout. Potom přidáme mléko, rozšlehané vejce, ole,j mouku, cukr a sůl. Zapneme Program těsto a necháme zpracovat až do konce. Před ukončením hnětení přidáme citronovou tresť, strouhanou a kandovanou citronovou kůru. Vykynuté těsto vyndáme z pekárny a 1/3 těsta odkrojíme. Z pekárny vyndáme háky, na 1-2 minuty zapneme program pečení a zavřeme víko. Větší část těsta uválíme do válce a vložíme zpět do pekárny. Menší část rozdělíme na tři díly, z kterých upleteme cop a položíme navrch těsta. Necháme ještě 30-40 minut nakynot a upečeme.
Komu nechutná kandovaná citronová kůra, tak dá víc čerstvé nastrouhané.
Protože byl v pekárně opravdu až pod víko a vršek byl o víc světlejší než boky, tak jsem ho i s formou dala na pět minut do vyhřáté trouby. Tato dávka je vhodná pro větší pekárny.
Tento recept mam i na "Domácí pekárny"
Náhledy fotografií ze složky domácí pekárna