Mandlová vánočka
Suroviny: 300 ml mléka, 80 g másla, mandlová a citronová tresť, 3 žloutky, 700 g polohrubé mouky, 100 g cukru, 2 vanilkové cukry, špetka soli, trochu muškátového oříšku, 1 kostka droždí, 30 g mletých mandlí, 30 g drcených mandlí, 50 g rozinek.
Na mašlování rozšlehané vajíčko a trochu mandlí na posyp.
Postup: všechny suroviny, kromě mandlí a rozinek dáme do pekárny a necháme zpracovat na program Těsto. Mandle a rozinky přidáme před koncem hnětení. Vykynuté vyndáme a z dávky umotáme dvě menší vánočky. Necháme vykynout, pomašlujeme a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme při 175°C kolem 40 minut. Jestli nám vánočka rychleji tmavne, tak jí přikryjeme alobalem.