Kynuté vanilkové muffiny
Suroviny: 200 ml vlažného mléka, 40 g másla, 40 g cukru, špetka soli, 2 lžíce vanilkového cukru, 350 g hladké mouky, 15 g čerstvého droždí, pár kapek vanilkové tresti.
Náplň: 30 g másla, pár kapek vanilkové tresti, 2 lžičky vanilkového cukru.
Rozšlehané vajíčko na mašlování, vanilkový cukr na posyp.
Postup: suroviny na těsto necháme zpracovat a vykynout v pekárně. Vykynuté rozdělíme na dvanáct kousků a vyválíme bochánky. Dáme do muffinového plechu, který vymažeme nebo vyložíme papírovými košíčky a necháme 15 minut vykynout. Máslo smícháme s cukrem a vanilkovou trestí. Uprostřed bochánku uděláme pomoučeným prstem hlubokou díru a do ní dáme kousek ochuceného másla. Necháme ještě 10-15 minut kynout a pak pomašlujeme vajíčkem a posypeme vanilkovým cukrem. Můžeme ozdobit sekanými oříšky. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C s kastrůlkem vařící vody. Po vložení plechu, teplotu ihned stáhneme na 180 a pečeme cca 15-18 minut dozlatova.
Muffiny jsou kráně nadýchané, z másla a cukru mají na povrchu křupavou krustičku (viz foto)
Dávka je na jeden plech, takže 12 kusů.
Tento recept mám i na stránkách "Domácí pekárny"
Náhledy fotografií ze složky sladké drobné kynuté pečivo