Ořechový závin z kynutého jogurtového těsta
Suroviny na těsto: 200 ml bílého jogurtu Holandia, 180 ml mléka, 80 g cukru, špetka soli, 350 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky, pár kapek citronové příchutě, 1/2 kostky čerstvého droždí, 50 g rozpuštěného másla.
Na pomašlování rozšlehaný žloutek.
Suroviny na náplň: 50 g strouhaného perníku, 100 g mletých ořechů, 200 ml mléka, 40 g cukru, pár kapek rumu nebo rumové příchutě.
Postup: všechny suroviny necháme zpracovat v pekárně na program TĚSTO. Máslo přidáme pět minut před koncem hnětení. Všechny suroviny na náplň povaříme do zhoustnutí. Vykynuté těsto rozdělíme na 3 díly. Rozválíme nebo vytáhneme pomocí prstů. Potřeme náplní, pevně smotáme a přeneseme na plech. Potřeme žloutkem a necháme 30 minut nakynout. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C do zlatova.
Náhledy fotografií ze složky kynuté pečivo