Plněné makové rohlíčky
Suroviny: 300 ml mléka, 1 žloutek, 4 lžíce oleje, 250 g polohrubé mouky, 300 g hladké mouky, špetka soli, 100 g cukru, 1/2 kostky čerstvého droždí, nastrouhaná kůra z jednoho citronu.
Náplň: 1 balíček mletého máku, 250 ml mléka, 2 lžíce cukru, špetka skořice, 1 lžíce rumu nebo pár kapek rumového aroma.
Na potření žloutek rozšlehaný s mlékem a troškou moučkové cukru, trochu nemletého máku na posyp.
Postup: všechny suroviny na těsto dáme do pekárny a necháme zpracovat a vykynout na program TĚSTO. Vykynuté rozdělíme na 16 dílků a z každého utvoříme bulku. Přikryjeme utěrkou a necháme 10 minut odpočinout. Do mléka vsypeme veškeré suroviny na náplň a necháme pomalu vařit do zhoustnutí. Bulky těsta rozválíme, potřeme náplní a utvoříme rohlíčky. Pomašlujeme vejcem, posypeme mákem a necháme nakynout. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C kolem 15 minut.
Těsto při zpracování nelepí, není potřeba ho podsypávat moukou.
Náhledy fotografií ze složky sladké drobné kynuté pečivo