Lněné bagety
Suroviny na první těsto: 100 ml vody, 100 g hladké mouky, 8 g čerstvého droždí, 1 lžička medu.
Suroviny na druhé těsto: 150 ml vody, 2 lžíce kvásku, 1 lžíce olivového oleje, 1 1/2 lžičky soli, 300 g hladké mouky, 50 g pšeničné celozrnné mouky, 1 lžíce rozemletého lněného semínka.
Na mašlování trochu smetany.
Postup: do mísy dáme vodu, mouku, droždí, med a pořádně prošleháme, aby se do těstíčka dostal vzduch a mohlo lépe kvasit. Přikryjeme fólií a necháme 1 - 2 hodiny pracovat. Připravený kvásek z mísy setřeme do pekárny, přidáme ostatní suroviny, kromě lnu (ten přidáme před koncem hnětení) a pustíme program "Těsto". Vykynuté vyndáme na pomoučenou podložku. Několikrát těsto lehce přeložíme přes sebe a necháme 15 minut přikryté odpočinout. Těsto rozdělíme na čtyři díly, utvoříme bochánky a znovu necháme na 15 minut přikryté. Těsto musí být vláčné, aby se dalo formovat. Každý bochánek jemně prsty roztáhneme do obdélníku a zformujeme do bagety. Po celou dobu pracujeme opatrně abychom z těsta nevyhnaly vzduch. Necháme znovu odpočívat a po 10 minutách jemně bagetky rozválíme do délky. Přendáme na plech, necháme asi 40-60 minut přikryté kynout. Bagety nařízneme, pomašlujeme a vložíme do rozpálené trouby s vodou, vyhřáté na 220°C. Po 20 minutách vyndáme kastrůlek s vodou a ještě 5-8 minut dopečeme. Necháme je ještě 2-3 minutky dojít v pootevřené troubě.
Těsto je volnější a tak si trochu posypáváme pracovní podložku.
Náhledy fotografií ze složky slané drobné kynuté pečivo