Pečivo ze zakysané smetany
Suroviny: 200 ml zakysané smetany, 125 ml vody, 1 1/2 lžičky soli, 200 g vařených strouhaných brambor, 550 g chlebové mouky (z toho si dáme 50 g stranou), 1/3 droždí, trošku cukru na droždí, 3 lžíce lněného semínka, na mašlování smetanu, nebo mléko, na posyp pár semínek.
Postup: suroviny dáme v pořadí do pekárny, zapneme program těsto. Z kraje je těsto tužší, ale pak začne díky bramborům řídnout (záleží na typu brambor) a tak asi po 10 minutách míchání přisypeme pomalu zbývající mouku, kterou jsme si dali stranou, po signálu přidáme lněné semínko. Po vykunutí těsto propracujeme na pomoučeném válu, vytvarujeme bagety nebo různé drobné pečivo. Necháme přikryté kynout 30 - 40 minut, minut, mašlujeme smetanou nebo mlékem a posypeme lnem. Pečeme při 180 °C 25 až 30 minut. Po upečení je pečivo jemné a křupavé.
Tento recept mám také uložený na Dámě.
Pokud zaděláváme těsto v ruce, dáme víc droždí!
Náhledy fotografií ze složky slané drobné kynuté pečivo