Slunečnicové housky
Suroviny: 300 ml kysaného podmáslí, 2 lžíce slunečnicového oleje, 200 g pšeničné tmavé chlebové mouky, 200 g polohrubé výběrové mouky, 50 g pšeničné celozrnné mouky, 2 lžíce pšeničných klíčků, 1 1/2 lžičky soli, 1/2 droždí, 1 lžička cukru, 100 g slunečnicových semínek.
Mašlování: Mléko a lžička bílku.
Postup: Suroviny dáme v pořadí do pekárny, zapneme na program těsto a necháme zpracovat. Po signálu, nebo před koncem hnětení přidáme slunečnici, pár semínek si dáme stranou na posyp. Těsto necháme vykynout. Po vykynutí vyndáme z pekárny, těsto znovu propracujeme, rozdělíme na osm dílů a upleteme housky. Přendáme na plech, přikryjeme potravinovou fólií potřenou olejem a necháme 40 minut kynout. Troubu předehřejeme na 180 °C, housky potřeme rozšlehaným mlékem s bílkem, posypeme slunečnicí a pečeme 20 minut. hotové přendáme na mřížku a necháme vychladnout.
Těsto jsem zadělala ráno, hotové jsem přikryla fólií a celou nádobu jsem dala do lednice a večer pokračovala. Detail pečiva.
Náhledy fotografií ze složky slané drobné kynuté pečivo