Špaldové pletenky
Suroviny: 275 ml vody, 3 lžíce oleje, 2 lžičky soli, 250 g hladké mouky, 200 g špaldové mouky, 50 g žitné chlebové mouky, 1 lžička sladěnky, 15 g droždí, 1/2 lžičky chlebového koření.
Na pomašlování mléko (rozředila jsem si kysanou smetanu s mlékem) a semínka na posyp.
Postup: do pekárny vlijeme vodu, přidáme hladkou mouku, sladěnku, droždí a na krátkou chvilku zapneme jakýkoliv program, aby nám jen umíchal hladké těstíčko. Necháme kynouut kolem 3/4 hodiny, pokud bude déle, nic se neděje. Do hotového kvásku přidáme ostatní suroviny a necháme zpracovat a vykynout na program "těsto". Vykynuté těsto rozdělíme a umotáme housky, pomašlujeme mlékem a posypeme semínky. Necháme 30 minut přikryté kynout a pečeme v předehřáté troubě na 220°C kolem 15 minut. Z dávky jsem dělala osm větších housek, pokud budete mít menší, dobu pečení je potřeba zkrátit, aby se těsto zbytečně nevysušilo.
Náhledy fotografií ze složky slané drobné kynuté pečivo