Jahodové řezy
Těsto: 200 g bílků, 1 vejce, 180 g cukru, 150 g polohrubé mouky, 1 malá lžička prášku do pečiva. Nebo 6 vajec, 6 lžic cukru, 6 lžic polohrubé mouky.
Maková náplň: 250 ml mléka, 150 g mletého máku, 50 g cukru, trošku skořice, 1 vanilkový cukr, 1-2 lžíce strouhanky.
Tvarohová náplň: 1 tvaroh v kostce, 1 kysaná smetana, 200 ml plnotučného mléka, 50 g cukru, 1 vanilkový cukr, 1 balíček želatiny.
Poleva: cukrářské žele.
300 g čerstvých jahod
Postup: pokud přebývají bílky, připravíme těsto z nich a to tak, že ušleháme bílky. přidáme vejce a zašleháme cukr do husté pěny a postupně vmícháme mouku s práškem do pečiva. Jestli budeme dělat z celých vajec, tak vyšleháme bílky, přidáváme postupně žloutky, pak cukr a nakonec zase mouku. Těsto vlijeme na větší plech s pečícím papírem nebo fólií a upečeme při 180°C do růžova.
Do kastrůlku vlijeme mléko, přivedeme k varu, přidáme mletý mák, skořici, oba cukry a povaříme. Podle potřeby přilijeme mléko, nebo zahustíme strouhankou.
Do tvarohu přidáme 100 ml méka, prošleháme, vmícháme cukry a kysanou smetanu, nakonec ve zbylém mléce rozpustíme želatinu podle návodu a přidáme pomalu ke směsi.
Vychladlé těsto rozpůlíme, potřeme makovou náplní a přikryjeme druhým plátem těsta. Na něj rozetřeme polovinu tvarohové náplně, poklademe jahodami a potřeme zbylým tvarohem. Povrch přelijeme želatinou, připravenou podle návodu. Necháme vychladit.
Část inspirace z časopisu Pečeme s Tinou.
Náhledy fotografií ze složky řezy, rolády
nádhera!!
(Bronik, 27. 6. 2010 14:08)