Kynutý jahodový řez
Suroviny na těsto: 180 - 200 ml kysaného jahodového nápoje(záleží na hustotě), špetka soli,1 vejce, 50 g másla, 40 g cukru, 400 g polohrubé mouky, 10 g čerstvého droždí.
Suroviny na krém: 1 malá plechovka jahod, 250 ml mléka, 1 jahodový puding, 1 lžíci cukru, 125 g másla, jahodová marmeláda.
Na mašlování 1 vajíčko, 1 lžíce moučkového cukru, plátkové mandle. Trochu tuku na vymazání vyššího plechu.
Postup: kysaný nápoj rozšleháme s vajíčkem, vlijeme do pekárny a přidáme ostatní suroviny. Zapneme program Těsto, necháme zpracovat až do konce. Hotové vložíme do vymazaného plechu, vyválíme i do rohů a necháme nakynout. Vejce rozšleháme s cukrem, kterým koláč před pečením potřeme, posypeme mandlemi a vložíme do vyhřáté trouby a pečeme kolem 180°C do zlatova. Na krém uvaříme husý puding, do kterého po vychladnutí zašleháme máslo a vmícháme nakrájené jahody. Upečené těsto podélně rozpůlíme, potřeme marmeládou a pomažeme krémem. Přikryjeme druhým plátem a necháme vychladit.
Podle výšky těsta, můžeme rozříznout i na tři díly a krém připravit z dvojité dávky.
Náhledy fotografií ze složky řezy, rolády